Una xarxa per organitzar la solidaritat

Terrassa
Sábado, 10 Enero, 2015
Famílies que s’organitzen per aconseguir alguns mínims vitals: habitatge i alimentació. Després, per material escolar i també per fer reforç escolar per les criatures. No es tracta de cap país africà, no és cap ciutat llatinoamericana ni són barris de l’Índia; hom parla de Terrassa, a Barcelona, la capital mundial dels mòbils i tantes coses més.
 
“Tan de bo no fos necessària aquesta mobilització”, assegura entre orgullós i apenat en Karlos Segura, membre de la Xarxa de Solidaritat Popular (XSP) egarenca. “Ha estat l’única manera de trobar solucions immediates almenys a alguna part dels problemes de desenes de famílies (centenars a la ciutat); i encara bé que ho hem aconseguit”, però, afegeix, “segur que encara queda molta feina pel davant”.
 
Veïns de Ca n’Anglada, La Maurina i altres barris que es coneixien i, en alguns casos, compartien també activisme social i polític decidiren lluitar junts per aquests drets bàsics, “res de caritat”, afirma en Karlos, “sinó suport mutu i solidaritat”. Fa poc més d’un any que començaren.
 
El nom de XSP, de fet la pròpia forma d’organització i objectius foren inspirats en una experiència activa a diverses ciutats de l’Estat espanyol dita Red de Solidaridad Popular, nascuda al madrileny municipi de Vaciamadrid fa més de 2 anys. L’assemblea, únic organisme de la Xarxa, es reuneix setmanalment i decideix tot.
 
El projecte, a grans trets, inclou un rebost solidari, també recollida de roba, i assessorament a famílies sense sostre o amb problemes d’habitatge. És molt important el treball a l’hort urbà, un ajut sempre al subministrament de producte fresc al rebost, al temps que una mica de treball.
 
Per la recollida d’aliments fan la seva pròpia campanya, que inclou activitats com partits de futbol, festes solidàries o paradetes a les festes dels barris. Tenen també relació amb el Rebost. Pel que fa a l’habitatge, són entorn a 57 les famílies que han trobat solució, al menys temporal, al problema. La XSP els hi ofereix suport jurídic i assessoria, però són les mateixes famílies les responsables de les decisions i accions. D’altra banda, treballen en qüestions com el dret al transport públic i els subministraments d’energia i aigua.
 
Característica molt important del seu treball és que entenen que tota aquesta activitat autoorganitzada i protagonitzada per les pròpies persones s’ha de fer, en la mida del possible, en relació amb les entitats del territori, principalment les associació de veïnes i veïns (actualment es reuneixen al local de l’AVV de Poble Nou-Zona Esportiva). Així mateix, la Xarxa parla amb l’Ajuntament, tot i que no hi ha cap treball ni col·laboració. De fet, afirma en Karlos, la XSP no busca subvencions de cap mena. Pel que fa a entitats de característiques similars, com ara la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, aclareix que comparteixen alguns objectius, però que treballen també amb altres perspectives i d’altres formes.